28 Aralık 2016 Çarşamba

Bugün günlerden süt kokuyor

Sabah Cengiz'den yoğurt yapmak sütçüden çiğ süt almasını istedim o da her zamanki gibi sütlaç yapacaksan alırım diyerek günün iş planına katkıda bulundu.

Dolayısı ile sütlaç yapımını buraya da aksettireyim dedim. Bu tarif benim bir çok tarife bakıp kendimce ve Cengiz'in uyarıları ile ekleme ve çıkarmalar yaptıktan sonra ulaştığım tarif.

Fırın Sütlaç yapımının bana en zor gelen kısmı en son safhası.

Önce malzemeler

1 litre süt
Yarım su bardagı pirinç
2,5 su bardagı su
1,5  su bardagı toz şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu 1 su bardağı su da karıştırılacak 
2 paket vanilya
1 yumurta sarısı

Pirinci yıkayıp 2,5 su bardağı su ile pişirelim pirincin iyice yumuşaması helimelenmesi gerek
Sonra 1lt sütü, 1,5 bardak toz şekeri ve 2 paket vanilyayı katıp ara ara karıştırıp kaynatalım. 1 su bardağı suya 3 yemek kaşığı buğday nişastası veya pirinç ununu katıp karıştıralım( ben pirinç ununu tercih deiyorum) bunu sütlacımıza ilave edip karıştıralım ve 10 dk kaynatıp ocağın altını söndürelim.
1 yumurta sarısını hızlıca karıştıralım (hiç yumurta kokusu olmuyor korkma)

Sütlacı kaselere koyup (fırının ızgarası ısınıncaya kadar)  kabuk bağlamasını bekleyip  fırın tepsisine dizelim tepsinin yarısına kadar soğuk su ekleyip fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

İşte benim en zorlandığım kısım bu fasıl. çünkü fırınımın ızgarası her yeri aynı ölçüde ısıtmadığı için gözlemleyip kızaranı alıp sonrada yer değiştirmek gerekiyor ve her seferinde bir ikisini biraz fazla kızartmış oluyorum  malesef, ve her seferinde bir yerlerimi yakmayı başarıyorum

Tabii  bu arada yoğurt için süt de hazır olduğundan onun mayalama işlemi de yapıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder