3 Eylül 2020 Perşembe

Günlerden Aşure

 Bu sene de aşure yapabilmek ve dağıtmak nasip oldu şükür

Önce benim tarifle sonra da annemin yöntemi ile iki kez aşure yaptık. Annem tüm ölçülerI göz kararı yaptığından ondan örnek çıkarmak pek mümkün değil. Ben ise göz kararı bu tip şeyleri yapamıyorum ya az olur yada tencereme sığmaz. O yüzden yıllardır ölçülü yaparım. Bi de annem usulünden ufak tefek farklar var. Bunlardan biri buğdayı yıkayıp  bir kaynattıktan sonra sabaha kadar bekletiyoruz ya onu bir havluya sararım böylece sabah kaynama süresi daha kasa oluyor. Bir diğeri ise sabah buğdayı pişmesi için o kaynatma sırasında tencereye kabuk tarçın atıyorum, evet biraz koyu bir renk alıyor aşure ama tadını öyle çok seviyorum

Gelelim ölçülere 6 litrelik bir tencerem var bu ölçü tam ona göre oluyor.

4 Türk kahvesi fincanı buğday

2 Türk kahvesi fincanı nohut

2 Türk kahvesi fincanından biraz az kuru fasulye 

2 Türk kahvesi fincanı pirinç

2 yemek kaşığı kırmızı mercimek

2 yemek kaşığı bulgur

4 su bardağı şeker. Çok şekerli sevmediğim için bu ölçü uygun oluyor annem daha şekerli olmalı diyor

6 yemek kaşığı mısır konservesi

10 adet kuru kayısı

10 adet kuru incir

4 yemek kaşığı kuru üzüm

3 adet kabuk tarçın

6 adet karanfil

portakal veya mandalin kabuğu rendesi( Mevsime göre bunlar yoksa limon da olur)

1 çay kaşığı tuz


Buğdayı kaynatırken karanfil ve kabuk tarçını koyuyorum sonra diğer malzemeleri eklemeden çıkarıyorum karanfili bir tülbent veya çay demleme kepçesine koyuyorum sonra kolay çıkıyor



Üzeri için


fındık

yer fıstığı

ceviz

badem

dolmalık fıstık

kuş üzümü

Nar

Toz tarçın

hindistan cevizi


HAZIRLANIŞI


Bir gece önce


Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır. Daha sonra da kaynatma suyunda gece boyunca bekletilir. Su az gelirse eklenir.

Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır.

Kuru fasulye ıslatılır.

Kayısılar yıkanıp ıslatılır.

İncir yıkanıp ıslatılır.

Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır.


Pişirme günü


Nohut haşlanıp bir kaba alınır.

Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır.

Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.

Buğday yumuşayınca nohut eklenir. Bir taşım kaynatılır.

Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir.

Not:Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir.


Bu arada pirinç ve kırmızı mercimek bir arada yıkanıp, haşlanır.

Haşlananlar büyük tencereye eklenir.

Bulgur haşlanıp aşure tenceresine eklenir.

Şeker eklenir.

Not:Şeker oranı isteğe göre değişir. Mutlaka tadına bakmak gerek. En önemli nokta şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir. Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor. Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor.


Kayısılar doğranıp, bir taşım haşlanır. Suyu süzülüp aşureye katılır.

İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp tencereye eklenir.

Aşure tenceresine üzüm, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır.

Aşure kaplara dağıtılır.


Not:Süsleme işlemi aşure soğuduktan sonra yapılmalıdır. Yoksa süsleme malzemesi çöker


Yer fıstığı, fındık, badem ve dolmalık fıstık teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur.

Aşurelerin üzerine önce tarçın / Hindistan cevizi serpilir.

Sonra temizlenen nar taneleri, kavrulmuş çerezler ve kuş üzümü konulur.





Annem ve kardeşim diabet hastası olduğu için tencereye şeker koymadan önce bir kısmını ayırdık tatlandırıcı koyduk



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder