Bahçemin domateslerini toplarken kimi yeşil domatesler kopuyordu. Onlar çıktıkça kenara ayırdım. bi de hasat sonu kalan yeşiller eklenince bu sene güzel yeşil domates turşuları yaptım. Aralarına da yine bahçenin acurlarından istemimden fazla büyüyen veya tüketimden fazla olunca onları da ekledim.
internette baktığım tariflerden bengülce oluşan reçeteyi not edeyim seneye ona göre değişiklikler yaparım dedim.
ölçülerimde sebze miktarını yazamayacağım. temel olarak turşu suyunu baz aldım
- 1 litre içme suyu (2 adet litrelik kavanozu dolduruyor biraz artıyor)
- 10 diş sarımsak
- 2-3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi (bazılarına da yarım çay bardağı)
Turşunun daha kısa sürede olgunlaşması için kavanozlara bir yemek kaşığı kadar nohut ekleyebilirsiniz deniyordu ben bir kısmına nohut koydum bir kısmına koymadım. daha uzun süre dayanabileceklermi göreceğiz.
sarımsakları ince ince doğradım bazı tariflerde ezin deniyordu.
- Bol suda yıkadığım yeşil domatesleri, büyüklüklerine göre parçalara böldüm, eğer küçükse bölmeden koydum onları da bıçakla ufak deldim.
- Acurların büyük olanlarının içindeki çekirdekleri çıkarıp doğrayıp koydum. Küçük ince olanları yine biçak ucu ile deldim. bazılarının da içini kabak oyacağı ile oyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra içine havuç yerleştirdim.
- Kaya tuzunu kaynamış ılımış içme suyunda karıştırdıktan sonra sirkeyi ekledim.
- domatesleri, acuru havucu temiz cam bir kavanoza sıkı sıkıya doldurdum. acı sevmediğim için karabiber ve acı biber koymadım
- en üste bazılarına bahçenin maydanozundan, bazılarına da yine bahçedeki asmanın koruklarından koydum
sonuçları daha sonra buraya ekleyeceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder