26 Mayıs 2020 Salı

Pandemi Günlüğü 3 -Amasya çöreği

Daha önce de yazdığım gibi bu zoom uygulaması neler neler gördü

Ceruşun organize ettiği Amasya çöreği workshop'ı da çok keyifli oldu. Bunca zaman sadece yemekle yetinip,  hiç yapmaya kalkışmadığımız Amasya çöreğini ve yağlısını yaptık.

Ceruş İstabul'da, Tumoş Teyzemle Bursa'da, biz Gülbin ile Residere'de,
Yengem'de Ankara'da
 ip uçları püf noktaları Yengemden uygulamalı anlatım Ceren’den






Başınız dişiniz ağrımasın diyerek de servis yaptım,














tabii ucundan sağından solundan artanlar ile de yağlı



Bu keyifli workshoptan canım arkadaşım Serpil’e bahsetmiştim o da meğer yağlı yapımını çok öğrenmek istiyormuş, sağ olsun Ceruş'um, bir workshop daha yaptı bize



Ölçüler ve tarif
1 kg un
1 paket yaş maya (40gr) veya 2 paket toz maya
az şeker ve tuz
1 subardağı zeytinyağ
1 subardağı erimiş tereyağ
haşaş ezmesi
2 su bardağı çekilmş ceviz,(Pilavlık bulgur ile köftelik bulgur arasındaki irilik)
 

önce yaş mayayı ılık suda şeker ile erit
unu 1 bardak ayır
içini havuz yap ve oraya dök
aldığı kadar ılık su ekle malum kulak memesi kıvamına kadar yoğur

Elde ettiğin hamuru 4 e böl
Dördünü de ayrı ayrı çok ince olmayacak şekilde aç
Dördüncü hamuru açtıktan sonra ortasına 3 kaşık yağ  ile bir miktar haşaş ezmesini hamura yay
iyice yağlanıncaya kadar yağ ilave et, çekilen cevizi de bu karışımın üzerine bolca serp
Açılmış ikinci hamuru bunun üstüne tam gelecek şekilde yayıp aynı işlemi uygula
Sonra 3 ve 4 için de devam et

Bu dört katlı hamuru 4 şerit olacak şekilde dörde böl
Ve hepsini üst üste koyarak 16 katlı (baton pasta görünümünde) hamur elde et

Bundan sonrasını nasıl anlatırım bilemedim resim çekmeyi de unutmuşum
2 parmak kalınlığında enine kesip burgu (uçlardan birbirinin aksi yönüne çevir) yap tepsi uzunluğuna getirip diz gibi bir şey

tepside dizdikten sonra öce kes,
sonra 1 yumurtaya bir cimdik tuz atıp az yağ ile çırp ve üzerine sür
 30 dk beklet az mayalansın

soğuk fırına at 170 -180 derecede üstü altı kızarıncaya kadar pişir





Amasya yağlısı ise aynı hamurdan aynı şekilde oluşturulan tek hamur rulo şekline getirili,
Gül böreği gibi bükülmüş hamur tekrar  açılıp (orjinali sacta pişirilir) teflon tavada yağsız piştikten sonra üstüne tereyağ sürülür

Veee afiyetle yenir

Sağ olasın Ceruş'um🥰










2 yorum: